Indlæser Begivenheder

P-piller og hjernens funktion

Foredraget den 25. april 2023 afholdes både fysisk og virtuelt.
For at deltage virtuelt skal du registrere din tilmelding. Du modtager efterfølgende en bekræftelse inkl. et link til det virtuelle møderum.
Ved spørgsmål er du velkommen til at kontakte Bitten Dahlstrøm på kms@dadl.dk eller telefon 3544 8401.


Vibe Gedsø Frøkjær, overlæge, ph.d., Psykiatrisk Center København og klinisk forskningslektor i Psykiatri, Institut for Klinisk Medicin, Københavns Universitet

P-piller har haft enorm betydning for kvinders frigørelse og anvendes i stor skala verden over af omkring 150 millioner kvinder. P-piller ændrer en kvindes endogene hormonelle miljø ved at undertrykke ovariernes produktion af hormoner. Udover virkningerne på det reproduktive system påvirker p-piller også hjernens funktion via multiple molekylære mekanismer. Disse effekter kan være vigtige for kognition og det psykiske helbred for visse kvinder. I dette foredrag præsenteres nyeste viden på området med fokus på hvorvidt p-pillers påvirkning af hjernen, fx hjernens kemi, hos visse kvinder kan spille en rolle for risikoen for at udvikle depression og der peges på vigtige perspektiver for en optimeret behandling af depression. På sigt kan denne viden skabe et stærkere grundlag for informeret valg af præventionsform under respekt for at p-piller hverken er ”hellige” eller er er ”et onde”. Der argumenteres for at denne viden har et stort potentiale for at beskytte den psykiske folkesundhed i fremtiden.