Fin Biering-Sørensen modtager Kleins Legat 2020

Klinisk professor, overlæge Fin Biering-Sørensen modtager den 11. september 2020 Kleins Legat på 75.000 kr.

Ørelæge Valdemar Klein og Læge Fru Johanne Kleins Legat blev stiftet i 1948 med det formål ”årligt at uddele en hædersgave til en videnskabeligt veluddannet og anset speciallæge eller til en fremragende kunsthistoriker”. Årets legatmodtager er udpeget af Det Medicinske Selskab i København.

Gennem de seneste 15 år har Fin Biering-Sørensen ledet Klinikken for Rygmarvsskader, og har været banebrydende i behandlingen af rygmarvsskader i Danmark. Klinikkens forskning har været baseret på de udfordringer personer med rygmarvsskade har. Det omfatter et bredt spektrum af områder, som følge af det multifaceterede handicap en rygmarvsskade medfører, med påvirkning af alle funktioner nedenfor rygmarvslæsionen.

Fin Biering-Sørensen har stået i spidsen for at udvikle International Spinal Cord Injury Data Sets. En struktureret måde at samle data om rygmarvsskadede patienter, som gør undersøgelser og forskningsresultater sammenlignelige og som nu bliver brugt over hele verden. FBS modtog i 2017 den ærefulde pris ASIA Lifetime Achievement Award 2017 fra det amerikanske selskab for rygmarvsskader, for sin indsats på området.

Fin Biering-Sørensen og hans stab var de første i verden der publicerede longitudinelle data på ændringen i knoglemineralindholdet sv.t. forskellige steder af skelettet efter en akut rygmarvsskade. Siden viste de, at man med funktionel elektrisk stimulation (FES) selv efter års rygmarvsskade er i stand til at genvinde noget af det tabte knoglemineralindhold, og at man selv efter år kan styrke muskelfunktionen med målrettet FES, tillige øge iltoptagelsen og mindske risikoen for diabetes. Dette har betydet at FES nu indgår som et naturligt led i træningen i klinikken.

Fin Biering-Sørensen er forfatter til over 300 videnskabelige artikler og har haft mere end 20 ph.d.-studerende. Fin Biering-Sørensen har flyttet forskning i rygmarvsskade på verdensplan, forbedret behandlingen af rygmarvsskadede i Danmark og hele tiden haft de rygmarvskadede patienter i centrum.

Fin Biering-Sørensen indstilles til prisen på grund af hans meget høje faglige niveau, hans bemærkelsesværdige arbejdsindsats i forskningen og for patienterne.

Fin Biering-Sørensen modtager prisen ved en højtidelighed den 11. september 2020 i Det Medicinske Selskab i Lægeforeningens lokaler i København, Domus Medica.