Preben Homøe modtager Kleins Legat 2019

Professor, overlæge Preben Homøe modtog den 20. september 2019 Kleins Legat på 75.000 kr.

Ørelæge Valdemar Klein og Læge Fru Johanne Kleins Legat blev stiftet i 1948 med det formål ”årligt at uddele en hædersgave til en videnskabeligt veluddannet og anset speciallæge eller til en fremragende kunsthistoriker”. Årets legatmodtager er udpeget af DSOHH – Dansk Selskab for Otorhinolaryngologi – Hoved- & Halskirurgi.

Efter en årrække som overlæge på Rigshospitalet blev Preben Homøe i 2013 ansat som professor i Otorhinolaryngologi ved Københavns Universitet og overlæge ved Øre-, Næse-, Hals- og Kæbekirurgisk afdeling på Sjællands Universitetshospital, Køge.

I 2016 udnævntes Preben Homøe til adjungeret professor ved Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet) – en udnævnelse som afspejler den mangeårige indsats indenfor øresygdomme i Grønland.

Forskningsmæssigt ligger Preben Homøe’s store indsats overvejende indenfor epidemiologi, ansigtstraumatologi, mellemørebetændelse og hoved-halskræft. Den epidemiologiske forskning er internationalt anerkendt og har særligt ligget indenfor mellemørebetændelse. Grønlandsforskningen omhandler særligt mellemøresygdomme i Grønland og i særdeleshed mellemørebetændelse hos grønlandske børn. Forskningen bygger på adskillige feltstudier i Grønland. Den internationale bevågenhed har medført plads i bestyrelsen i International Society of Otitis Media og International Union for Circumpolar Health. Preben Homøe har været formand for Grønlandsmedicinsk Selskab i 9 år og er fortsat bestyrelsesmedlem.

I det kliniske arbejde har Preben Homøe gennem mange år udvist stort engagement mhp. forbedring af den kirurgiske behandling af patienter med ansigtstraumer og hoved-hals-kræft.
Han har indført flere nyere metoder i blandt andet hoved-halskirurgien, herunder udvikling af en ny metode til hurtigt og effektivt at behandle patienter med brok i svælget (Zenker’s divertikel). Metoden benyttes nu flere steder i både ind- og udland. Preben deltog med ildhu i arbejdet med at indføre kræftpakkerne i 2007-2008 – noget mange patienter har haft gavn af. Han har endvidere medvirket til indførelsen af endoskopisk behandling af spytkirtellidelser i Danmark.

Som forskningsleder, professor og overlæge er Preben Homøe meget afholdt af både patienter, studerende og kolleger. Han er kendt for sin veludviklede humor og ryster i øvrigt ikke på hænderne over at kritisere urimeligheder og uretfærdigheder overfor både patienter og kolleger. Ærlighed og troværdighed har været mærkesager gennem alle årene.

Preben Homøe blev indstillet til prisen på grund af hans meget høje faglige niveau, hans bemærkelsesværdige arbejdsindsats i forskningen og for patienterne, samt hans menneskelige evner som god kollega og engageret læge.
Preben Homøe modtog prisen ved en højtidelighed i Det Medicinske Selskab i Lægeforeningens lokaler i København, Domus Medica.